Hittel az önbizalomért

Számomra a három legerősebb dolog, amiben hiszek, az a megkérdőjelezhetetlen,

megingathatatlan és a legmélyebb hit, amit egy ember, életében erősnek vélhet.

A hit primer bizalmi kapcsolódás.

Nélküle nem tudod megtapasztalni, mit jelent őszintén találkozni magaddal, maszkok nélkül.

Vedd le a bohóc gúnyát és vedd fel a király ruháját!

Több mély krízisen mentem keresztül, ha csak az elmúlt 10 évet nézem és minden esetben a hit volt az, ami átsegített, hogy hidat tudjak teremteni, a képzelt és a valós dolgok, a múlt és a jelen idő között, Isten és magam között. Véleményem szerint, a hit, bizonyosság, egyben a legerősebb tartópillér is, ami az életben maradás összes biológiai, mentális és pszichés feltételét biztosítani tudja.

Ha azt gondolnád, hogy a test önműködő, akkor gondold végig, hogy a szíved működéséhez, a vérkeringéshez, a lélekzethez, az emésztéshez is szükséges például az ős-bizalom vagy az ős-szeretet! A belső állandóság fenntartása, a zsigerek létfenntartó működésének akaratunktól független szabályozása, a vegetatív idegrendszer feladata. Viszont ha túllépve az anyagon, hullámokban, rezgésekben gondolkodunk, akkor felismerhetjük, hogy többről van szó, mint fizika és biológia.

A pszichoszomatika foglalkozik leginkább azzal, tudományos szinten is, hogy a pszichés hatások hogyan hatnak a testre és a szervezet egységére. Ha például valaki huzamosabb ideig ideges, akkor a kortizol szint folyamatosan magas értéken mozog, ami legalább három olyan egyensúlyi állapottól eltérő hatást vált ki, ami műszerekkel is bizonyítható. Például magasabb vérnyomás, magasabb vércukorszint, csökkent fájdalomérzet. Tehát az érzés és gondolat szinten zajló események, képesek manifesztálódni, megjelenni a fizikai síkon, így testi tünetet produkálhat. Az ősbizalom az első sejt megjelenésében már ott volt, a mi első majd második sejtosztódási procedúrán szintén jelen volt, amikor találkozott a hímivarsejt a petesejttel.

Minden élet így kezdődik.

A mai tudomány állása szerint, nem tudják megmondani, hogy hogyan jöhetnek létre ezek a rendkívül precíz folyamatok. Van valami, ami orvosi műszerekkel nem mutatható ki, van valami, amit vérből, vizeletből, nyálból nem lehet megállapítani. Prof. Dr. Papp Lajos a világhírű szívsebész is vallja, hogy Isten, az ő meghosszabbított keze, mert számtalan műtétet vezetett le, mialatt azt tapasztalta, hogy az orvostudományon túl, ott van Isten. Amikor semmi nem indokolta biológiailag az élet jelenlétét, akkor egyszer csak életjel mutatkozik.

Ez az ős-hit.

Amikor a leendő édesanya megérzi magzatát még a születése előtt, „látja” az arcát, érzi az érintését, a szívdobbanását, az az ős-szeretet. Vagy az, amikor egy apa megöleli a gyermekét és a gyomrában érzi a „pillangókat”. Tudja, hogy összetartoznak, benne van a gyermekében a létrehozott egyedi genom, ráadásul az apa variánsával, tehát a szervezet teljes örökítő információja.

Ez az ős-szeretet.

A hit tartja meg a szeretetet, az ősbizalmat, a tiszteletet, az énbecsülést, a kitartást, a reményt, a hálát, a magot.

Pár éve dolgoztam együtt egy 98 éves auschwitzi túlélővel egy interjú kapcsán, és a hit volt az egyetlen szó, amit a túlélése okának említett nekem. Edith Eva Eger is szintén túlélő, aki jelenleg 94 évesen is praktizál pszichológusként Amerikában és a poszttraumás stressz szindróma kezelésének a specialistája. Minden esetben átütően beszél és ír a hitről. Az éhezések, a halál árnyékában, a kannibalizmus és különös kegyetlenségek közepette, az egyetlen kapaszkodója, a mélységesen megélt hite volt és az a mai napig. Szeretettel ajánlom könyveit, véleményem szerint, nekünk szakmabelieknek tankönyv, magánemberként pedig kötelező olvasmány, az én megismeréséhez és az Atman megszületéséhez, ami az ember legvégső önazonossága.

Hallgatni kell a súgókra, néha nagyon jókat súgnak! Például ez, hogy ismerd meg önmagad. Hallgatni kellene rá, nagyon jó szöveg!

Szepes Mária

Emlékszem, amikor irreverzibilis krízisekben voltam, tehát tudtam, hogy a megtörtént esemény visszafordíthatatlan, összeomlottam. De a következő pillanatban, Isten megfogta a kezem és éreztem a padlón feküdve, hogy bennem, körülöttem, általam és velem van. Minden esetben a hit a motor, az irány és az út. A hit által képesek vagyunk meg- és újrateremteni, spontán sejtregenerációra, időben-térben-hullámrezgésekben utazni, imaginálni, gyógyítani, információt átvenni és átadni, szembenézni önmagunkkal és a feladatainkkal, szeretni, adni és kapni.

A hit bennünk van, körülöttünk, általunk, mellettünk, értünk.

Csak így épülhet fel a legmélyebb és legeredetibb éned. Az az éned, amire mindig is vágytál.

Murányi Edina

coach, parapszichológus, a Charm Inside alapítója

Szólj hozzá!