Figyelj és lélegezz!

Az önbizalom újraépítés kettő alapvető szabálya

 

1. Legyél jelen a saját életedben!

2. Figyelj és lélegezz!

 

Lehet, hogy Te is belefutottál már hasonló posztokba, hogyan tudod nagyon hatékonyan újra felépíteni az önbizalmad. De valamiért ez idáig mégsem sikerült. Persze hogy nem, mert a legtöbb tréning nem az igazi alapoktól építkezik. Pedig ez nagyon nagyon fontos.

 

Nos, legelőször, tedd fel magadnak kérlek, a kérdést! Mit jelent számodra a bizalmi kapcsolódás saját magaddal és mit jelent valójában, neked a bizalom? Ha ezt nem fogalmazod meg, az olyan, mint amikor házat szeretnél építeni, de az alapot kihagynánk. Soha nem lesz stabil az a ház. Sem hosszantartó.

Miután feltetted magadnak a kérdéseket és meg is válaszoltad, jöhet a következő kérdés..

Mit jelent jelen lenni a saját életedben? Mit jelent egyáltalán jelen lenni?

 

Számomra azt jelenti, figyelek. Nem a múltban, nem is a jövőben vagyok, hanem a fókuszomat megtartva a jelenemben, a mostban vagyok.

 

Szó szerint, benne vagyok az áramlatban, ahogy Csíkszentmihályi Mihály pszichológus mondta, a flowban..A flow, az intelligens kríziskezelésben,- amit tanítok – és a modernkori pszichológiában is azt jelenti, hogy könnyedén vagyok jelen a saját életemben. Ezzel elkezdődik az a bizonyos vonzás törvénye is, amiről szintén rengeteget lehet olvasni és hallani, de valahogy mégsem igazán tudják használni, pont azok, akiknek szükségük lenne rá…Nos, a válasz nagyon egyszerű, miért nem. Azért, mert az önismereti munkafolyamatot, ami minimum 6 hónap, a belefektetett energiát, nem lehet kispórolni a flow megtapasztalásához. Levezetem egy egyszerű folyamaton keresztül, amibe eddig talán még nem gondoltál bele, ennyire mélyen…Ehhez a szintű tapasztaláshoz, tehát a flowhoz, jelenlét szükséges.

 

A jelenléthez tudatosság. A tudatossághoz érzelmi intelligencia. Az érzelmi intelligenciához pedig értő figyelem. Az értő figyelemhez viszont teremtő energia, bizonyos frekvencia tartomány, amiben ezt meg lehet valósítani.

Tudom, ez kicsit misztikusnak hangzik és sejtelmesnek is, sőt, egyenesen bonyolúltnak és egyáltalán nem racionálisnak, egzaktnak. Pedig nagyon is mérhető és rendkívül racionális ez a folyamat. Példával projektálva. Ha stresszes energiában vagy, akkor a stresszhez hasonló energiákat fogsz bevonzani. Idegesség, feszültség, nyugtalanság, amit aztán manifesztálsz és pszichoszomatikus tünetek lesznek belőle. Megfájdul a fejed, a gyomrod, beszűkülnek az erek, székrekedést idéz elő, stb..stb..Ha dolgozol magadon és az egyensúlyi állapot megtartása a cél, illetve a jelenlét, akkor a fókusz áthelyeződik, képes leszel a Neked szánt jeleket észrevenni és hatékonyan meghallani az intuíciót, a belső iránytű sugallatait. Képes leszel az információt megszűrni, átalakítani, újraprogramozni. Ez kifejezetten segít például abban, hogy az életedben kialakuló vagy felmerülő fordulópontokat, krízishelyzeteket, könnyebben tudd kezeleni. Segít abban is, hogy a belső önbizalmad növekedésnek induljon és egyáltalán visszanyerd az erődet, ami az építkezéshez kell. Sok tréning a mai napig az erőt, az után említi először, amikor már elvileg van önbizalom.

 

Ezért is nem tartós vagy csak látszólagos sok önbizalomnövelő tréning. Mert nem fektetnek hangsúlyt a szemléletváltásra, az erőre, ami ehhez kell. Számomra kifejezetten fontos és örömmel tölt el, ha ezt az erőt elkezdem látni a mentoráltjaim szemében. Nekem ez kifejezetten fontos. Csak ezután tudunk bármit is építeni.

 

A másik kihagyhatatlan tényező, a légzés. Fiziológiás és lélektani tartalma is van a lélegzetnek. Vagy ahogy régen írták: lélekzet.. ami egyértelműen utal arra, hogy a légzésnek köze van a lelki folyamatokhoz… A ki-be áramlás minden sejtünkre hatással van. Ezt mindenki tudja. Azt már viszont jóval kevesebben, hogy ez irányított is lehet. Tudatos. Bizalommal megtöltött.

 

A tudatos légzés képes a gondolkodást és a szemléletet is befolyásolni, változtatni. Sőt! Sejtregenerációt előidézni. Az meg már nagyon nem mindegy. Főleg ebben a globális, mindenkit érintő, mentális, egeszségügyi, szociális krízishelyzetben.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a ki-be légzés sokkal többről szól, mint biológiai szükséglet. Már a felismerés pillanatában beindulnak az egészséges létállapot megtartó folyamatok. Az edukáció, vagyis a vezetés és példamutatás, arról is szól, hogy az ember önmaga előtt tudjon példával, hitelességgel járni. Tehát, ha van erőd, van bizalmi kapcsolatod, akkor van én- vagyis önbizalmad is. Ekkor tudsz támogató, segítő, partneri kapcsolódásban is részt venni. Csak is ekkor.

Összefoglalva az E/1-es bizalomépítés a figyelemnél, jelenlétnél és a légzésnél kezdődik. Nem is kezdődhet máshol. Mert több van benned, mint gondolnád.

Szeretettel

Murányi Edina

“Figyelj és lélegezz!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!